Стручњаци саветују: 7 врста хране коју никада не треба јести

Canned-tomatoes        Уколико желите да се храните здраво потребно је да конзумирате храну која је минимално обрађена. Зато и није препоручљиво јести сваку храну коју поједини данашњи произвођачи производе, јер  може бити штетна за наше здравље, околину или обоје.

        Најбоље је бацити поглед на храну кроз очи људи који проводе живот у откривању шта је безбедно за њихово здравље.

У наставку прочитајте одговоре седам стручњака који ће вам указати на чињенице које сигурно нисте знали …

1. Ендокринолог не једе парадајз из конзерве
Фредерик Вом Сал је ендокринолог на универзитету Мисури и проучава бисфенол-А.

Проблем: Смола којом се облаже конзерва парадајза садржи бисфенол-А, синтетички естроген, који је повезан са низом болести које изазива, од репродуктивних проблема до срчаних обољења, дијабетеса и гојазности. Нажалост, киселост (истакнута карактеристика парадајза), изазива да БПА цури у вашу храну. Истраживања показују да БПА код већине људи прелази износ који потискује производњу сперме или изазива хормонску штету код јајника живих бића.

„Ниво БПА највише утиче на младе људе. Ја не желим ни да приђем конзервираном парадајзу“, каже ендокринолог.

Решење: Изаберите парадајз у стакленим теглама или у тетра- паку.

Савет за буџет: Ако ваш рецепт дозвољава, замените конзервирани парадајз за флаширани. Потражите сосове за пасту са ниским нивоом натријума и са неколико састојака моћи ћете да прилагодите рецепт.

2. Пољопривредник никада неће јести говедину од животиње отхрањене на ГМО кукурузу
Џоел Салатин је сувласник фарме и аутор многих књига о одрживој пољопривреди.

Проблем: Говеда су еволуирала једући траву,а не житарице. Али пољопривредници у данашње време хране своје животиње кукурузом и сојом, да би их брже угојили за клање. Али више новца за пољопривреднике (и ниже цене говеда) значи много мање добре хране за нас. Недавно истраживање спроведено од стране УСДА и научника из Клемсон универзитета утврдили су да кукуруз којим су храњена говеда има мање бета-каротена, витамина Е, омега 3 масних киселина, коњуговане линолне киселине (ЦЛА), калцијума, магнезијума и калијума од траве.

„Морамо поштовати чињеницу да су говеда биљоједи, а то не значи да би требало да их хранимо кукурузом и живинским ђубривом“, изјављује Салатин.

Решење: купујте говеђе месо које се хранило само травом.

Савет за буџет: Када купујете месо са костима доста је јефитније, јер се наплаћује екстра ако се скидају кости. Такође можете да купите месо директно од локалног фармера, које може бити јефтиније, а сигурно је квалитетније.

3. Токсиколог никада неће јести кокице из микроталасне пећнице
Олга Наидиенко је сениорски саветник за „Радну групу животне средине“.

Проблем: Хемикалије, укључујући и перфлуороктаноик киселине (ПФОА), које се налазе у унутрашњости кесе за кокице су део класе једињења која су повезана са неплодношћу код људи. У тестирању на животињама, хемикалије изазивају рак јестре, тестиса, и панкреаса. Тестирања такође показују да микроталсна пећница изазива да хемикалије испаре из кесе и мигрирају у кокице. „Оне остају у телу годинама и акумулирају се“, каже токсиколог.

Због тога се научници брину да би ниво штетних материја код људи могао доћи до нивоа који изазива рак, као код лабораторијских животиња. Произвођачи обећавају да ће укинути такву производњу кокица до 2015. године, али у том временском периоду ће бити продато на милионе кесица.

Решење: Вратите се старомодном начину прављења кокица, у тигању или шерпи. За арому можете додати прави маслац или сушене зачине.

Савет за буџет: Кокичење кокица у својој кући је врло јефтино.

4. Директор фарме неће јести кромпир који није направљен на органски начин
Џефри Мојер је председник Националног одбора за органски стандард.

Проблем: Поврће са кореном упија хербициде, пестициде и фунгициде који заврше у тлу. У случају са кромпиром – национално најпопуларније поврће – третирају га са фунгицидом током сезоне раста, онда прскају хебрицидима да би се убили сви штетни инсекти пре бербе. Након што га ископају, кромпири се још једном третирају са овим отровима, да би се спречило клијање.

„Пробајте овај експеримент: купите обичан кромпир у продавници, и покушајте да га пустите да проклија. Видећете да неће“, каже Мојер.

„Разговарао сам са произвођачима кромпира који су ми рекли да никада неће јести кромпир који продају. Они имају посебне парцеле где узгајају кромпир за сопствене потребе“.

Решење: Купујте органски кромпир. Ниједна машина за прање га не може очистити од хемикалија које апсорбује док расте. Те хемикалије ће се сигурно апсорбовати у телу.

Савет за буџет: Органски кромпир је мало скупљи од обичног, тако да се исплати по цену вашег здравља.

5. Стручњак за рибарство никада неће појести узгајану рибу на фарми
Доктор Дејвид Карпентер, директор института за здравље и животну средину на универзитету Олбани, објавио је опширно истраживање о контаминацији риба.

Проблем: Природа није наменила лососу да се гаји у малим просторима и храни сојом и пилећим хидролизованим перјем. Као резултат тога, лосос садржи нижи ниво витамина Д, а виши ниво контаминације, укључујући и канцерогене, ПЦБ, бром и пестициде, као што су диоксин и ДДТ.

Према Карпетнеру, рибе које су највише контаминиране долазе из Северне Европе, које се могу наћи на менијима по ресторанима. „Можете да једете неки од ових лососа, на сваких пет месеци , без повећања ризика од рака“, каже Карпетнер. Наука је такође повезала ДДТ са дијабетесом и гојазношћу, али неки од нутрициониста верују да бенефиције омега 3 масти које садрже рибе, премашују све ризике. Такође постоји забринутост у вези са високим нивоима антибиотика и пестицида, који се користе за лечење риба. Када једете лососе који су узгајани на фарми риба, ви се можете дозирати са истим лековима и хемикалијама.

Решење: Пребаците се на ухваћене дивље лососе са Аљаске. Ако на пакету рибе пише свеже са Атлантика, то је узгајани лосос. Не постоји комерцијални риболов који се обавља у Атланским водама.

Савет за буџет: Најбоља је свежа риба, конзервиране избегавајте .

6. Истраживачи за рак никада неће попити млеко које садржи вештачке хормоне
Рик Норт је директор кампање за сигурну храну у Орегону, лекар за друштвену одговорност, бивши извршни директор у Орегону „Америцан Цанцер Социетy“.

Проблем:Произвођачи млека третирају своју стоку са рекомбинантним крављим хормонима раста (рБГХ или рБСТ, као што је већ познато) да би повећали производњу млека. Али рБГХ такође повећава инфекције на вимену, као и гној у млеку. Такође доводи до повећања хормона инсулина – као растући фактор у млеку.

Код људи, висок ниво ИГФ-1 може довести до рака дојке, простате и дебелог црева. „Када је Влада одобрила рБГХ, мислило се да ће се ИГФ-1 разбити у људском дигестивном тракту“, каже Рик. Испоставило се да казеин у млеку штити већину њих, према неколико независних истраживања.

„Нема чињенице која 100% доказује да се тиме повећава рак код људи. Међутим, забрањено је у већини индустријализованих земаља“, завршава Рик.

Решење: Проверите налепнице на млеку да ли садрже рБГХ, рБСТ, и да ли су произведене без вештачких хормона, или купујте органско млеко.

Савет за буџет: Купујте органско млеко.

7. Експерт за органску храну никада неће појести конвенционалне јабуке
Марк Кастел, бивши извршни директор за агробизнис, сад ко-директор Корнукопиа институра, истраживачка политичка група која подржава органску храну

Проблем: Плантажно воће садржи највећи број отрова а у такмичењу количине пестицида у себи, јабуке ће победити. Зашто? Оне су појединачно калемљене (потомак једног стабла), тако да свако дрво задржава свој одређени укус. Као такве, јабуке не развијају отпорност према штеточинама и често се прскају. Индустрија тврди да ови остаци хемикалија нису штетни. Али Кастел каже да је у питању само здрав разум, да би се минимизовала изложеност тако што ће се избегавати највише изложени производи, као јабуке.

„Радници на фармама имају већи ризик да ће оболети од рака“, каже он. Све више истраживања показује да се све већа изложеност пестицидима повезује са Паркинсоновом болешћу.

Решење: Купите органске јабуке

Савет за буџет: Ако не можете приуштити органске јабуке, онда обавезно скините кору са њих.

Извор: vestinet.rs

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s