Шта је дигитални идентитет?

Шта би  био дигитални идентитет?

Интернет представља светску базу података где се информације архивирају и не могу баш тако лако избрисати.

Многи од нас су вероватно већ годинама на вебу. Имамо своје профиле,  налоге на ко зна којим страницама и серверима,  своје курсеве. Блогујемо, твитујемо, четујемо, дискутујемо на форумима, качимо своје слике, видео – записе, ни ми сами не знамо где све.  Односно већ годинама остављамо свој дигитални траг по интернету градећи слику о свом личном и професионалном животу. 

Све те наше активности и трагови које остављамо, по којима нас други могу пронаћи и оно што ће мислити о нама када све то пронађу и прочитају, чине наш дигитални идентитет.

Веза дигиталног идентитета и онлајн репутације и зашто је важно градити их паметно

Дигитални идентитет је у директној вези са онлајн репутацијом. Онлине репутација је јавно одржива социјална евалуација појдинаца на основу његовог понашња на вебу. Зашто је важна и репутација на вебу? Посматрано са професионалног аспекта, ако се бавимо неком активношћу или нудимо неке услуге, онда је јако важна и наша позиција и углед који имамо на интернету. Поново ћу за пример узети нас који радимо у образовању. Присутни смо на вебу јер нудимо одређене услуге, знања и вештине у циљу учења и подучавања. Све наше активности остају записана и архивирана на неком серверу, јавне су, доступне свима. Подложне су коментарима, дискусијама, оценама и проценама. Информације о нама се врло брзо шире вебом, Твитер је пример, утичу на мишљење које се на тај начин формира. И што је јако занимљиво, све више се верује мишљењу које се формира у онлајн окружењу. Зато је и важно да паметно градимо свој имиџ. Крајњи резултат овог процеса је, речено језиком маркетинга и продаје, успешно презентовање и материјализација онога што радимо. Углед на вебу градимо од свог првог пријављивања на интернет. То је дуготрајан процес, али га је врло лако довести у питање неком несмотреном активношћу. Недавно сам завршила обуку о писању сивија и е-портфолиа у којима се ми  можемо представити својим правим именом и презименом и чак ставити своју најлепшу фотографију али ако се лажно представимо кроз компетенције које не поседујемо, онда ризикујемо свој углед и поверење. Ако у личне компетенције убројимо самоконтролу а на форуму, блогу или у електронској пошти искључиво бранимо своје ставове и показујемо нетрпељивост према другачијем мишљењу, да ли ће нам они са којима комуницирамо веровати, питање је. И не треба да се заваравамо да виртуелна слика о нама остаје само у виртуелном. Итекако утиче и на реалне односе, позиције и наш имиџ.

           Које су последице неодговорног грађења ДИ и ОЛР?

Онлајн  репутација игра важну улогу у личном и професионалном животу и постала је  значајан фактор у доношењу одлуке при  запошљавању. Већ данас, а поготово у годинама пред нама, све више компанија ће своје сараднике и будуће запосленике тражити преко веба. Многи послодавци ће пре него што погледају и размотре пријаве за посао, најпре изгуглати све што могу да нађу о одговарајућој особи. Чак и једна инкриминирајућа фотографија или написана реченица ко зна када на интернету, може нас коштати запослења. Колико смо свесни ових процеса? Бојим се да нисмо уопште јер се у образовним круговима још увек расправља о сврсиходности увођења технологије у наставу а не о потреби паметног грађења репутације на вебу.  Ако заговарамо електронско учење и ако нам је крајњи циљ хибридна настава, онда ћемо ученике, уз учење како сигурно крстарити интернетом, учити и како паметно да граде свој дигитални идентитет  и репутацију због професионалног развоја и будуће каријере. То није ни мало лако ни једноставно.

Извор :  http://dragica51.wordpress.com

Advertisements

One thought on “Шта је дигитални идентитет?

  1. Колега Небојша,
    хвала вам што сте прузели чланак са Блога о настави и тако указали на важност нашег представљања на вебу.
    Аутор чланка, Драгица Грађин.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s