Физичка активност као превенција респираторних инфекција

Најновија истраживања доказују да су физички активне особе за 46% отпорније на респираторне инфекције у односу на неактивне.

Боља физичка форма: мање респираторних инфекција

Вероватно се сваком од нас деси да бар једном у току године имамо проблема са акутним инфекцијама горњих дисајних путева. Оне заправо представљају најчешће акутне болести човечанства, при чему просечна зрела особа мозе проблеме очекивати 2 до 4 пута годишње, док је код деце учесталост далеко већа и износи од 6 до 10 пута годишње.

Трошкови лечења, одсуство са посла и смањена радна способност за време трајања болести коштају преко 40 милијарди долара годишње само у Сједињеним Америчким Државама! На срећу, новија истраживања указују да се ова скупа и упорна,  а пре свега по здравствени статус и квалитет живота непожељна обољења могу значајно редуковати редовном физичком активношћу. Група истраживача са Универзитета Северна Каролина (УСА) је на узорку од 1000 одраслих особа утврђивала, између осталих фактора, утицај физичке форме и нивоа физичке активности на инциденцу и ниво испољавања симптома обољења горњих дисајних путева.

Резултати истраживања показали су да особе које се одликују највећим нивоом физичке форме и високим нивоом физичке активности уједно имају и значајно (чак 46%) мању инциденцу ових обољења као и мањи ниво испољавања симптома (око 40%) у односу на слабије трениране особе. Аутори наводе да «изгледа да свака појединачна тренажна епизода доводи до акутног побољшања имуног система који се успешније бори против вируса и бактерија, и на тај начин смањује шансу за испољавање ових обољења».

Изгледа да је уместо да се наливате разним витаминским напицима или медикаментима одмах по појави кашља и других симптома обољења горњих дисајних путева, боље превентивно подићи ниво физичке форме и обима физичке активности и на тај начин у сваком тренутку имати «одбрамбену војну силу» спремну за крсташки поход на потенцијално веома непријатне уљезе.

Истраживање је објављено у новембарској свесци часописа British journal of Sports Medicine за 2010 годину.

Извор : Центар спортских наука „CHESS“  www.chess.edu.rs

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s