У здравом телу здрав дух

Прочитајте чланак о значају  физичке активности за здравље и погледајте интересантан видео клип у коме   биолог и истраживач људског мозга – Џон Медина на духовит начин објашњава зашто је тако.

Сит менс сана ин корпоре сано, заиста! Бројни аутори говоре како рад није својствен човеку. Морамо се ограничити: рад у условима савремене организације, стриктне подељености посла, кроз понављање увек истих, монотоних покрета… није својствен човеку и његовој природи. Веберов принцип „идеалне бирократије“, може да важи у теорији. Или макар, не за људе.

Насупрот томе, рад схваћен као смислена физичка активност врло је карактеристичан за људе. Штавише, физичка активност је неопходна да би исправно функционисали. Кинези имају институцију масовних, јавних физичких вежби. Деца у основној и средњој школи, по правилу имају 3-5 часова недељно физичког васпитања. У античкој Грчкој зачео се принцип калокагатије који представља бригу за физичко благостање, негу телу, али истовремено и бригу о човековом унутрашњем бићу – спој физичке крепкости и психичких врлина.

Али како и зашто је значајна физичка активност за нашу менталну свежину? Погледајте кратак видео клип у коме биолог и истраживач људског мозга – Џон Медина, кроз научно-популаран вид изражавања објашњава управо речено:

Извор : http://psihologija.serbiandownload.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s